SOLROSBRÖD
Det här går åt till 2 bröd:
Fördeg:
2 1/2 dl ljummet vatten
Deg:
1/2 dl solrosolja
1 msk honung
1 1/2 tsk salt
Ca
1 1/2 dl rostade solrosfrön
Grahamsmjöl att strö över
Gör så här:
1. Smula jästen till fördegen i en bunke och tillsätt vattnet. Blanda ner grahamsmjölet och rör om till en slät massa. Täck med bakduk och ställ att jäsa i ca 2 timmar.
2. Smula ner den resterande jästen i fördegen och tillsätt det fingervarma vattnet. Rör om tills jästen är upplöst.
3. Tillsätt solrosoljan, honungen och saltet. Blanda ner grahamsmjölet och vetemjölet och arbeta samman till en blank och smidig deg.
4. Tillsätt solrosfröna och arbeta degen ytterligare en kort stund så att de fördelas jämnt. Täck med bakduk och låt degen vila i ca 60 minuter.
5. Stjälp upp degen och dela den i två jämnstora bitar. Forma två avlånga bröd och lägg över på en bakpappersklädd plåt att jäsa till knappt dubbel storlek, ca 25 minuter.
6. Sätt ugnen på 250 grader.
7. Duscha bröden med vatten från en sprejflaska och strö över lite grahamsmjöl. Snitta ytan med en vass kniv.
8. Ställ in bröden i nedre delen av ugnen och sänk genast värmen till 200 grader.
9. Grädda i ca 25 minuter.