GRISSINI
Det här går åt till 80 st:
50 g margarin eller smör
3 dl vatten
1 msk salt
1 msk socker
1 ägg
1 äggvita
ca
äggula och vatten till pensling
Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke.
2. Smält margarinet och häll i vattnet. Värm till fingervarmt. Häll bland-
ningen över jästen och rör om.
3. Tillsätt salt, socker, ägg, äggvita och
kraftigt. Tillsätt ytterligare något vetemjöl så att degen blir fast och
lätthanterlig.
4. Sätt ugnen på 175 grader.
5. Låt jäsa under duk, gärna fuktig i ca 40-60 min.
6. Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig på nytt.
7. Dela degen i fyra delar. Forma varje del till en längd, skär den i
ca 20 lika stora bitar. Rulla bitarna till smala stänger ca 18-
långa och lägg dem på smord plåt. Ställ plåtarna på olika varma
platser att jäsa 20.
8. Pensla med äggula utrörd med 1/2 dl vatten. Grädda mitt i ugnen i
25-30 min. Låt svalna på galler utan bakduk.
Förvara brödet stående i en burk utan lock.