GRISSINI

 

Det här går åt till 80 st:

50 g         jäst
50 g         margarin eller smör
3 dl          vatten
1 msk      salt

1 msk      socker
1             ägg
1             äggvita
ca 11 dl   vetemjöl (660 g)

               äggula och vatten till pensling

 

Gör så här:

1. Smula jästen i en bunke.

 

2. Smält margarinet och häll i vattnet. Värm till fingervarmt. Häll bland-

    ningen över jästen och rör om.

 

3. Tillsätt salt, socker, ägg, äggvita och 10 dl vetemjöl. Arbeta degen

    kraftigt. Tillsätt ytterligare något vetemjöl så att degen blir fast och

    lätthanterlig.

 

4. Sätt ugnen på 175 grader.

 

5. Låt jäsa under duk, gärna fuktig i ca 40-60 min.

 

6. Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig på nytt.

 

7. Dela degen i fyra delar. Forma varje del till en längd, skär den i

    ca 20 lika stora bitar. Rulla bitarna till smala stänger ca 18-20 cm

    långa och lägg dem på smord plåt. Ställ plåtarna på olika varma

    platser att jäsa 20.

 

8. Pensla med äggula utrörd med 1/2 dl vatten. Grädda mitt i ugnen i

    25-30 min. Låt svalna på galler utan bakduk.

 

Förvara brödet stående i en burk utan lock.