DANSKA BIRKES-BRÖD

Det här går åt till 28 st:

50  g      jäst

2,5 dl     mjölk

2,5 dl     vatten

50  g      rumsvarmt smör eller margarin

1            ägg

1    msk  socker

1 ½ tsk   salt

Ca 13 dl vetemjöl

Inkavling:

75 g rumsvarmt smör eller margarin

Pensling och garnering:

1 ägg

blå valmofrö

Gör så här:

1.     Smula ner jästen i en degbunke och tillsätt den fingervarma mjölken och vattnet. Rör om tills jästen är upplöst.

 

2.     Klicka ner matfettet och tillsätt därefter ägget, sockret och saltet.

 

3.     Tillsätt sist vetemjölet och arbeta samman till en blank och smidig deg. Täck bunken med en bakduk och låt degen vila i ca 30 minuter.

 

4.     Sätt ugnen på 250 grader.

 

5.     Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda samman den lätt. Dela den i två lika stora bitar.

 

6.     Kavla ut degbitarna till måtten ca 70 x 25 cm. Bre ut det rumsvarma matfettet jämt på degplattorna, men spara den understa tredjedelen utan fett. Vik nu upp degkanten utan fett. Vik därefter ner ovankanten så att längden blir till tre lager med fett mellan varje.

 

7.     Pensla längderna med lätt uppvispat ägg och strö över vallmofö. Skär därefter upp dem i bitar. Vänd längderna så att skarven kommer i botten.

 

8.     Lägg bullarna på bakpappersklädd plåt och ställ dem att jäsa till knappt dubbel storlek, ca 30 minuter.

 

9.     Gädda de färdigjästa bullarna i mitten av ugnen i ca 8 minuter

.

Som gjorda för att avnjutas till te, marmelad och ev. en skiva ost.