VINKOKT FISKFILÉ MED RÄKSÅS

Christels Recept

 

Det här går åt till 4 personer:

Ca 800 g hälleflundra eller annan vit fiskfilé

salt

malen vitpeppar

1     msk smör

1     dl    vatten

1     dl    halvtort vin

 

Sås:

500  g     räkor med skal

4     msk smör

1     dl     halvtorrt vitt vin

1     msk finhackad lök

2 ½ msk vetemjöl

3     dl     vispgrädde

1,5  dl     spad från fisken

 

Garnering:

Ca 50 g storkornigt rom

              dill

 

Gör så här:

1.     Förbered såsen. Skala räkorna och lägg dem kallt. Fräs skalen i 2 msk smör. Rör om och häll på vinet. Låt koka 10 minuter och häll över i en sil. Tryck ut all vätska och spar den.

 

2.     Smält 2 msk smör i en kastrull, rör ner löken, låt puttra någon minut och vispa ner vetemjölet. Spä med räkspadet och vispgrädden. Låt såsen sjuda några minuter. Sätt på locket och ställ åt sidan.

 

3.     Salta fiskfiléerna och lägg dem i en låg, vid kastrull med smöret, vinet och vattnet. Peppra. Låt filéerna sjuda 6 -12 minuter, tiden beror på fisksort och tjocklek. Lägg på serveringsfat och håll varmt.

 

4.     Spä såsen med det silade fiskspadet, koka upp. Klicka ner lite extra smör. Spara räkor till garnering. Hacka resten grovt och rör ner i såsen. Garnera med dill, rom och räkor. Grön sparris och kokt skalpotatis är gott till.