LAXSPETT
Det här behövs till 4 pers:
ca 700 g skinn- och benfri färsk laxfilé
ca 120 g rökt skinka i ej för tunna skivor
1 gul lök
1-2 tsk torkad timjan
ca 2 krm citronpeppar
1 tsk salt
1-2 msk olja till pensling
Gräslökssås:
1 1/2 dl vitt vin
1 fiskbuljongtärning
2 dl créme fraiche
1 dl hackad gräslök
1/2 krm cayennepeppar
Gör så här:
1. Skär laxfilén i drygt tumstora bitar. Skär sedan skinkskivorna i bitar som
överensstämmer med laxbitarna. Skala och dela löken i klyftor.
2. Fördela och varva laxen och skinkan på fyra spett. Börja och sluta varje
spett med några lökbitar. Krydda spetten runt om med timjan och
citronpeppar samt pensla dem lätt med olja. Salta spetten alldeles före
grillningen.
3. Förbered glödbrasan och tillbehören.
4. Gräslökssåsen: Koka upp vinet tillsammans med fiskbuljongtärningen
och koka ihop tills drygt 1 dl återstår. Tillsätt créme fraichen och ge
såsen ett uppkok. Smaka av såsen med en aning cayennepeppar eller
några varv på vitpepparkvarnen. Tillsätt den hackade gräslöken och
såsen är klar för servering.
5. När grillbrasan ger maximal värme är det dags att salta och lägga på
laxspetten. Grilla på fortsatt hög värme ca 2 minuter på varje sida
beroende på laxbitarnas tjocklek.
Servera färsk kokt potatis till.