LAXSPETT

 

Det här behövs till 4 pers:

ca 700 g   skinn- och benfri färsk laxfilé
ca 120     g rökt skinka i ej för tunna skivor
1             gul lök
1-2 tsk     torkad timjan
ca 2 krm  citronpeppar
1 tsk        salt
1-2 msk   olja till pensling

 

Gräslökssås:

1 1/2 dl    vitt vin
1             fiskbuljongtärning
2 dl          créme fraiche
1 dl          hackad gräslök
1/2 krm    cayennepeppar


Gör så här:

1. Skär laxfilén i drygt tumstora bitar. Skär sedan skinkskivorna i bitar som

    överensstämmer med laxbitarna. Skala och dela löken i klyftor.

 

2. Fördela och varva laxen och skinkan på fyra spett. Börja och sluta varje

    spett med några lökbitar. Krydda spetten runt om med timjan och

    citronpeppar samt pensla dem lätt med olja. Salta spetten alldeles före

    grillningen.

 

3. Förbered glödbrasan och tillbehören.

 

4. Gräslökssåsen: Koka upp vinet tillsammans med fiskbuljongtärningen

    och koka ihop tills drygt 1 dl återstår. Tillsätt créme fraichen och ge

    såsen ett uppkok. Smaka av såsen med en aning cayennepeppar eller

    några varv på vitpepparkvarnen. Tillsätt den hackade gräslöken och

    såsen är klar för servering.

 

5. När grillbrasan ger maximal värme är det dags att salta och lägga på

    laxspetten. Grilla på fortsatt hög värme ca 2 minuter på varje sida

    beroende på laxbitarnas tjocklek.

 

Servera färsk kokt potatis till.