PHILADELPHIAGLASSTÅRTA
Det här går åt:
2 gelantinblad
1 vaniljstång
4 ägg
2 dl strösocker
200 g philadelphia original light
4 dl vispgrädde
1 marängbotten
8 dl hallon (eller andra bär)
florsocker
lime eller citronsaft
Gör så här:
1. Blötlägg gelantinbladen i kallt vatten i fem minuter. Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ur kornen.
2. Knäck äggen och lägg gulorna och vitorna i varsin bunke. Vispa gulorna pösigt med socker, vaniljfrön och philadelphia.
3. Vispa grädden i en skål för sig och vänd ner i äggsmeten. Ta upp gelantinbladen och smält den i vattenblad. Blanda först några matskedar av gräddsmeten med gelantinet och rör därefter i resten.
4. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner i gräddsmeten.
5. Lägg marängbotten i en form med löstagbar kant. Fyll på med smeten och frys tårtan minst fyra timmar. Plasta in den väl om den ska vara i frysen länge. Tag ut och låt stå i rumstemperatur ca 30 min innan servering.
6. Gör under tiden hallonsåsen. Mixa 4 dl hallon med lite florsocker och späd med lite vatten. Smaka av med lite pressad lime eller citron.
7. Dekorera tårtan med bären och servera med lite av hallonsåsen vid sidan av.