SAFFRANSBRÖD

 

Det här går åt:

50   g   jäst

150 g   smör

5     dl  mjölk

250 g   kesella

1     g   saffran

1          sockerbit

1 ½ dl  socker

1     tsk kardemumma

½    tsk salt

1,8  l     vetemjöl

1           ägg

 

Till garnering:

russin

 

Gör så här:

1.     Smula jästen i degbunken. Smält smör och tillsätt mjölken. Låt det bli fingervarmt. Häll degspadet över jästen. Tillsätt kesella, saffran (finstött tillsammans med en sockerbit), socker, kardemumma, salt och mjöl.

 

2.     Arbeta degen smidig. Låt jäsa under bakduk i 40 min.

 

3.     Baka ut degen. Lägg på smord eller bakplåtsklädd plåt , låt jäsa i 40 min.

 

4.     Pensla med uppvispat ägg och garnera med russin.

 

5.     Grädda i 225-250 grader i 5 -10 minuter.

 

6.     Låt kallna på galler under bakduk.