LANGOS

 

Det här behövs för ca 16 st:

25 g         jäst

2 1/2 dl    jummet vatten

1             kokt kall riven potatis

2 tsk        salt

7 dl          vetemjöl + mjöl till utbakning

               olja till fritering

Vitlöksolja:

3/4 dl       neutral matolja

2-3          vitlöksklyftor

Tillbehör:

               lätt creme fraiche

               lök

               kaviar

               räkor

               rökt lax

               stark korv

 

Gör så här:

1. Smula ner jästen i en degskål och häll över vattnet. Rör om.

 

2. Tillsätt riven potatis, salt och mjöl. Arbeta tillsammans allt till en deg. Låt den jäsa under duk ca 40 minuter.

 

3. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i ca 16 lika stora bitar. Platta ut dem till avlånga kakor. Låt dem jäsa ca 10 minuter.

 

4. Hetta upp oljan till 180 grader. Lägg i några degbitar i taget och fritera dem   ca 4 minuter. Vänd på dem efter halva tiden. Låt bröden rinna av på hushållspapper.

 

5. Gör vitlöksoljan genom att pressa vitlök och rör ner den i matoljan.

 

6. Pensla bröden med oljan strax innan de ska serveras.

 

Lägg på önskad fyllning eller låt var och en lägga på sitt favoritpålägg.