LANGOS
Det här behövs för ca 16 st:
25 g jäst
2 1/2 dl jummet vatten
1 kokt kall riven potatis
2 tsk salt
7 dl vetemjöl + mjöl till utbakning
olja till fritering
Vitlöksolja:
3/4 dl neutral matolja
2-3 vitlöksklyftor
Tillbehör:
lätt creme fraiche
lök
kaviar
räkor
rökt lax
stark korv
Gör så här:
1. Smula ner jästen i en degskål och häll över vattnet. Rör om.
2. Tillsätt riven potatis, salt och mjöl. Arbeta tillsammans allt till en deg. Låt den jäsa under duk ca 40 minuter.
3. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i ca 16 lika stora bitar. Platta ut dem till avlånga kakor. Låt dem jäsa ca 10 minuter.
4. Hetta upp oljan till 180 grader. Lägg i några degbitar i taget och fritera dem ca 4 minuter. Vänd på dem efter halva tiden. Låt bröden rinna av på hushållspapper.
5. Gör vitlöksoljan genom att pressa vitlök och rör ner den i matoljan.
6. Pensla bröden med oljan strax innan de ska serveras.
Lägg på önskad fyllning eller låt var och en lägga på sitt favoritpålägg.