Resebrev 3

Åhus 2007-07-23

Se resebrevet som utskriftsvänlig pdf


Roland klipper till ny sprayhood. 

Se resebrevet som pdf för enklare utskrift

Under juli har ju vår resa varit regnig. Det har varit en kamp mot fukten inne i båten. Vi har hittat en och annan skruv eller kabelgenomföring, där regnet läcker in. Och så får vi kondens på en del kalla ytor. Värmaren har gått många timmar och spridit glädje genom att den torkar upp i båten. 

Men – när vi låg i gästhamnen i Ystad, hände det som inte fick hända; Värmaren strejkade! Man ser inte värmaren. Man hör den. Den sitter inne i garderoben, och en fläkt blåser ut värmen genom en öppning under en soffa. Själva värmen kommer från lysfotogen, som pumpas till värmaren av en liten tickande pump. 

En kväll skulle Marianne starta värmaren och hörde suset från fläkten men inget tickande från bränslepumpen. Och det kom heller inte någon värme. Salongen förvandlades till verkstad medan vi plockade isär pumpen i sina beståndsdelar. Tyvärr kunde vi konstatera att den hade gjort sitt. Den var helt slut. Efter bara 33 år! 

Vi har ringt ett antal servicefirmor, men de flesta har semester. Vi kommer naturligtvis att fixa detta förr eller senare, men just nu är vi beroende av bra väder. 

Vi kom till Malmö lördagen den 14 juli. Den sista etappen, från Falsterbo kanal, fick vi verkligt fint sommarväder och en underbar segling. Så ska en sommar se ut! 

Sofia och Fredrik bor ju i Malmö. Och hit kom också Gunnar med familj. Det var härligt att vara tillsammans med alla ungdomarna och leva turistliv. Vi glömde dimman på Hanöbukten, den besvärliga dyningen utanför Sandhammaren, motvinden utanför Trelleborg, den strejkande länspumpen och motorns utslitna kilremmar. 

Vi badade i havet vid Lomma, vi flanerade på staden och bar oss åt som normala turister. På onsdagskvällen lyssnade vi på utomhuskonsert i Pildammsparken. Fredrik spelade i orkestern. På kvällen for Fredrik till Västerås och Kvarsebo för att ge kyrkokonserter tillsammans med Marcus. 

På torsdagsförmiddagen åkte Jenny, Gunnar och Molly hem. Och därmed var det bara vi och Sofia kvar i Malmö. Vi umgicks med Sofia på hennes fritid och passade på att jobba med båten, då hon arbetade. Vi har lagat alla fel utom värmaren och har till och med börjat sy en ny sprayhood. 

Vad är en sprayhood? Det är ett stycke markisväv, som sitter på ett par bågar över ingången till båten. Den ska skydda själva ingången mot stänk och regn. Under segling står oftast ingångsluckorna öppna. Den gamla markisväven var helt förstörd av UV-strålning från solen. Man kunde dra isär den med händerna. Helst skulle vi ha velat sy en ny innan vi åkte, men vi hade inte tid till det. Vi köpte tyg innan avfärden och stoppade in tygrullen långt in i båten och hoppades att det skulle komma en lämplig dag för att börja med jobbet. 

Det är svårt att lägga ut fyra meter markisväv och rita mönster på det inne i en liten båt. Vi använde gästbryggan här i Limhamn som skräddarbord. Det var intressant. Plötsligt kom den ene båtägaren efter den andre fram och började prata med oss. Alla var vänliga, och alla hade någon erfarenhet av att sy sprayhood.

- Vi försökte sy en sprayhood en gång, men det gör vi aldrig om!

- Vi sydde en, och det gick bra. Lycka till! 

I dag, måndag, ligger vi fortfarande kvar i Malmö. Vi hade tänkt sticka i lördags, men SMHI varnade för att Skåne skulle få stormvindar under helgen, så vi beslöt att ligga kvar och se hur det här lågtrycket utvecklar sig. Det blev mest regn och inte så mycket blåst. Nu börjar vi längta efter att röra på oss. Det var ju inte meningen att vi skulle tillbringa sommaren i Malmö. Vi har ju faktiskt ett mål för vår resa. 

Antagligen går vi i morgon, då vi räknar med att den värsta blåsten avtagit. Vi siktar på Rödvig, som ligger söder om Köpenhamn, cirka 5 timmars gång härifrån. Eventuellt längre söderut, om vinden är lämplig.

Innan vi avgår ska jag gå till hamnkontoret och skicka detta brev. Här fungerar inte det trådlösa bredbandet, trots att reklamen säger att det finns. När jag talade med hamnkaptenen om detta, erkände han att de har något problem med det. 

Det var samma sak i Ystad. När jag påpekade att de inte höll vad de lovade, svarade man:
- Jaså, ligger du vid den bryggan! Nej, dit når inte bredbandet. Man måste ligga vid de här närmaste bryggorna för att det ska fungera. Men ta med dig datorn in på caféet för där fungerar det. 

Det är ofta mycket reklam men litet leverans. 

Ha det bra tills vi hörs nästa gång!

Marianne och Roland


Marianne syr ny sprayhood med hjälp av Sofia.

 

Läs tidigare resebrev:
Resebrev 1

Resebrev 2